suikerdieet
Verzorging en voeding

Hoeveel suiker per dag? Tips voor gezonde sportvoeding

Stel: je bent volop bezig aan je work-out. Alles gaat goed. Je verbreekt records. Maar dan keert het tij: je energiepeil neemt plots een flinke duik. Daar gaat je snelheidsrecord. Of je nieuwe max in de fitnessruimte. Wat is er aan de hand?

Gezond sporten is ook … gezond eten. Zonder de juiste voeding raak je immers nergens. Je energie komt niet uit de lucht vallen: die haal je uit koolhydraten en suikers. Maar dan komt de vraag hoeveel suiker per dag je mag innemen? Moet je suiker volledig mijden uit je dieet? Of is een kleine dosis wel oké? Lees verder en ontdek hoe je je energiepeil op een gezond niveau houdt!

Het probleem met suiker

De meesten onder ons houden van de zoete smaak van suiker. En de meesten daarvan kan het geen moer schelen dat ze eigenlijk (veel) te veel innemen. Maar jij maakt je wellicht zorgen, en terecht.

Waarom is suiker dan zo verslavend? Het antwoord is simpel: instinct.

Keren we terug in de tijd. Op de kalender lees je: niets. Want een kalender bestond nog niet. Het is de oertijd. De harige mens zwierf nog elke dag kilometers rond, op zoek naar schaars voedsel. Soms met succes, maar soms ook niet. Zo heel af en toe was het festijn: een paar bessenstruiken, een appelboom of een andere bron van heerlijk zoet voedsel.

Dus: volproppen maar, want dat struikje bessen kan het laatste zijn dat de verzamelaar tegenkomt voor een paar dagen.

Terug naar vandaag. 2018. Nu is het anders. Het enige échte rondzwerven houden we voor een parkeerplek bij de supermarkt. In de winkel vind je een ruim aanbod aan betaalbare, gezonde groenten en fruit. Maar wat verderop in de winkel vind je een gang met heel wat andere lekkernijen. Snoep. Koeken. Chips.

We zijn al heel wat haar verloren en lopen al meer rechtop, maar het volpropinstinct blijft. En dus is de verleiding is groot om je kar vol te gooien met suikerrijke voeding. Maar hoeveel suiker per dag mag je werkelijk eten om gezond te blijven?

hoeveel suiker per dag

Hoeveel suiker per dag mag ik dan eten?

Ja … Hoeveel? Suikers in je voeding zijn op zich niet slecht. Je hebt het nodig om te kunnen leven. Maar je hoort het grootvader misschien nog zeggen: “Overdaad schaadt”. En gelijk had hij.

Wanneer kun je dan spreken van overdaad? Wanneer je binnen de juiste dosis blijft gaat het zo: je eet suiker. Je bloed neemt je suiker op. Als reactie maakt je lichaam insuline aan, wat die suikers omzet in energie. Neem je te veel suikers in, dan zet je lichaam die om vet.

Hoeveel gram suiker per dag mag je dan precies eten? Een gewone volwassene heeft op een sportieve dag zo’n 40 tot 60 gram suiker per dag nodig om goed te kunnen functioneren.

In welke voeding zitten gezonde suikers?

Die suikers haal je best uit gezonde, pure voeding. Daaronder vallen onder volkorengranen en fruit. Bijvoorbeeld:

  • Volkorenbrood en -pasta
  • Voeding rijk aan gezond zetmeel: aardappelen, bonen, maïs en rijst
  • Allerlei soorten fruit: van appels en druiven tot bosbessen en peren

Maar onthoud de wijze woorden van grootvader: overdaad schaadt. Eet alles, ook fruit en volkorenbrood, met mate. Je kunt immers altijd te veel eten. Belangrijk is het dus dat je ook voeding een plek geeft in je sportschema. Zo is het makkelijker om onder controle te houden.

Maak je je nog zorgen over hoeveel suiker per dag je eet of mag eten? Of zoek je nog de ideale supplementen voor je voeding?
Kom dan zeker eens langs in je dichtstbijzijnde Sportarena-winkel!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten