voorbeeld opwarming
Training, Verzorging en voeding

Waarom opwarmen van jou een betere sporter maakt

Tijd voor sport inplannen, da’s lastig. We hebben het al zo druk. Wie dan toch een gaatje kan maken, vindt het verleidelijk om opwarming over te slaan. Meteen over naar de essentie van de work-out. Want da’s het belangrijkste, toch? Waarom opwarmen, in godsnaam?

Wat voor zin heeft het om tien minuutjes op en neer te springen en met onze armen te zwaaien, tot je dat eerste pareltje zweet op je voorhoofd krijgt? Ontdek hieronder hoe een goede opwarming niet alleen jouw work-out aangenamer maakt, maar je ook omdoopt tot een betere sporter!

Waarom opwarmen?

Mohammed Ali, ’s werelds beroemdste bokser stelde het duidelijk: voor hem stond training gelijk aan een ding. Afzien. Hij haatte training. De fitnesswereld is niet anders. Daar heerst de gedachte “No Pain, No Gain.” Het onderste uit de kan halen. Keer op keer. Dus waarom zou jij je work-out dan proberen draaglijker maken? Waarom opwarmen, dan?

Omdat sporten voor jou een hobby is. Of moet worden. Ja, vooruitgang is belangrijk. Maar telkens tot het uiterste gaan hou je niet vol. Noch mentaal, noch fysiek. Eén van de belangrijkste manieren om je sportmotivatie op peil te houden, is om je work-out leuk te houden.

En dat begint bij de opwarming. Je warmt je lichaam op, en maakt tegelijkertijd je hoofd klaar op de volgende fysieke uitdaging:

  • Lichamelijk: je stimuleert de bloeddoorstroming. Het gevolg: je spieren krijgen meer zuurstof, en kunnen zo beter werken. Daarnaast voorkom je blessures- warme spieren zijn immers minder gevoelig aan scheurtjes.
  • Mentaal: je maakt ruimte in je hoofd. Je stelt je jouw work-out voor: straks ga je een sprintje zetten op de baan, een flink uur zwemmen of een zwaardere squat doen. Je de activiteit mentaal voorstellen helpt je verbeteren – en verrassingen vermijden.

opwarming voor beginners

Hoe kun je goed opwarmen?

Iedereen is anders – zowel qua lichaamsbouw, conditie als sportdoelstellingen. Wanneer je jouw work-out plant, hou je daar dus best rekening mee. De bedoeling van opwarming is je lichaamstemperatuur en hartslag geleidelijk aan opbouwen. Meteen tot het uiterste gaan is zinloos.

Een voorbeeldschema van 10 minuten:

  • 2″ jumping jacks
  • 1″ lunges
  • 1″ push-ups
  • 2″ hip rotations
  • 1″ squats
  • 1″ knietjes heffen
  • 2″ luchtboksen

 

Voor de meeste sportactiviteiten heb je met een opwarming van zo’n 10 à 15 minuten voldoende. Stem de intensiteit af op jezelf, maar ook op het weer. Wanneer je gaat joggen in de kou, zul je wellicht wat langer moeten opwarmen. In een warm zomerzonnetje zul je dan weer genoeg hebben aan wat lichte sprongetjes en stretching.

Denk ook na over het type work-out. Doe je aan intervaltraining? Dan moeten je spieren goed warm zijn, om aan de plotse bewegingen te kunnen weerstaan. Bouw rustig je explosiviteit op. Doe je vandaag een lange sessie vetverbranding op een gestaag maar rustig tempo? Zorg dan vooral dat je spieren los zitten en je hartslag iets hoger ligt.

Waarom opwarmen? Om beter te trainen, tiens! Zoek je nog de juiste kledij voor je work-out? Bezoek snel een van de Sportarena-winkels in je buurt en vind de perfecte outfit voor een knallende training. Succes!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten