met muziek lopen
Tips

Sporten met muziek, play or pause?

Sporten met die laatste release, klinkt het je als muziek in de oren? Volg jij het tempo van jouw favoriete artiest of struikel je over al die beats? Ontdek hieronder alle voor- en nadelen van sporten met muziek.

Harder, Better, Faster, Stronger

Muziek beluisteren kan je uithoudingsvermogen en prestaties met ongeveer vijftien procent verbeteren. Afhankelijk van de sport, ligt het ideale tempo ergens tussen 120 tot 140 beats per minuut. Het spreekt echter wel voor zich dat je muziek kiest die je zelf leuk vindt. Onaangename muziek zou namelijk een averechts effect kunnen hebben.

Het beluisteren van muziek is bevorderlijk voor de werking van de hersenen, dat heeft Amerikaans onderzoek aangetoond. De onderzoekers geloven dat de mentale stimulatie door muziek voor de hersenen hetzelfde werkt als sporten voor het lichaam. Muziek kan dus je focus tijdens het sporten verbeteren!

met muziek lopen

Zet die plaat af

Zet je jouw smartphone op shuffle? Let dan op. Indien je opeens een nummer afspeelt dat je niet mooi vindt, kan dat je sportprestaties in de weg zitten.

Sporten met muziek is niet altijd even veilig. Als je buiten sport, zal je het verkeer bijvoorbeeld minder goed horen. Studies beweren ook dat het luisteren naar muziek kan verhinderen dat je je geest compleet leegmaakt – al werkt dat voor iedereen anders, natuurlijk.

Een fijne tip: kies voor het begin van je work-out muziek met een langzaam tempo en verhoog langzamerhand. Zo werk je naar een intensieve work-out toe. Zorg wel dat het ritme van de verschillende nummers uiteindelijk op elkaar aansluiten, zodat je een bepaald tempo kunt aanhouden.

Conclusie

Er zijn zowel voor- als nadelen verbonden bij sporten met muziek. Indien je zelf aandacht besteedt aan jouw playlists, zullen jouw prestaties verbeteren. Jezelf isoleren van de buitenwereld is echter niet altijd aan te raden. Neem vooral zelf de proef op de som en kijk wat voor jou het beste werkt!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten