Running shoes: het verlengde van je lichaam
Sportmateriaal, Tips

De juiste loopschoenen kopen: 3 tips

Een mens is gemaakt om hard te lopen. Of je nu graag een sprintje trekt, houdt van intervaltraining of traint voor een (halve) marathon, eens je gebeten bent door die beroemde runner’s high, weet je niet meer van ophouden. Maar om te lopen moet je de juiste loopschoenen kopen. Hoe kies je de juiste schoen die past bij jouw voeten en jouw loopstijl? Waarmee kun je zoal rekening houden?

1. Kies de juiste loopschoenen

Als je gaat joggen of hardlopen, moet je loopschoenen kopen. Logisch, toch? Zorg ervoor dat de schoenen die je kiest specifiek ontworpen zijn om mee te lopen. Hardlopen, zeker op lange duur, kan immers erg belastend zijn voor je gewrichten en je rug. Of je nu op straat loopt, of op zachte grond, je hopt altijd op en neer. Basketschoenen, tennisschoenen of andere sportschoenen zijn daar zelden goed genoeg voor. Met een loopschoen ben je er zekerder van dat je stabiel op je benen blijft staan.

Loopschoenen keuzewijzer

2. Rond je voeten gegoten

Je hebt de gang met loopschoenen gevonden. Super! Wanneer je zoekt naar je maat, hou er dan rekening mee dat maatje 40 niet bij elk merk (of elk paar schoenen) even groot is. Bovendien heeft elke schoen een andere vorm, waardoor je soms met grote verschillen te maken krijgt. De juiste schoenmaat heb je gevonden wanneer:

  • Je jouw veters strak kunt aanspannen rond de wreef van je voet, zonder je bloedstroom af te snijden;
  • Je hiel stevig vastzit in de schoen. Zoniet, loop je een groter risico op blaren;
  • Er nog ruimte is rondom je tenen: je kunt ze nog op en neer bewegen en er is ongeveer een vingerbreedte over vóór je grootste teen.

Denk eraan:  je voet zet uit tijdens je work-out. Koop dus zeker geen te klein paar schoenen. Om dat te omzeilen, kun je jouw loopschoenen kopen in de namiddag. Dan zijn je voeten namelijk op hun grootst.

3. Wat met de prijs?

Dure schoenen zijn niet altijd beter. Toch kost een degelijke loopschoen altijd wat meer: onderzoek en testing kost nu eenmaal geld. Een betere schuimlaag in de zool zal de schoen een langer leven geven. Een zacht bovenmateriaal voorkomt onnodige wrijving en blijft comfortabel doorheen de hele loopsessie. En vaak heeft een iets duurdere schoen een meer ademende stof.

Maar let op! Denk ook aan de omstandigheden waarin je wilt lopen. Loop je enkel over straat? Dan is een gewone, ademende schoen wat je zoekt. Maar het verhaal verandert wanneer je langs velden of modder loopt. Of in winterweer: dan heb je wellicht een paar schoenen nodig dat beter afsluit en waterdicht is. En die zijn vaak wat duurder.

In feite bestaat er maar één regel: loopschoenen kopen die passen bij jouw eigen unieke voeten. Ben je nog op zoek naar de juiste loopschoenen? Bezoek dan zeker een van onze Sportarena-winkels. Wij helpen je graag verder. Veel loopplezier!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten