Kind in het zwembad
Tips

Je kind leren zwemmen, hoe begin je eraan?

Wil je jouw kind graag leren zwemmen? Weet je niet hoe je er aan moet beginnen? Dan geven wij jou enkele tips om je kind goed te leren zwemmen!

De eerste keer in het water

Je kind leren zwemmen doe je natuurlijk in het water. Voor jonge kinderen kan de eerste keer in een zwembad soms beangstigend zijn. Daarom is het belangrijk dat je het eerst laat wennen aan het ondiepe water. Indien het nodig is, kun je jouw kind een duikbril opzetten. Als je kind voor de eerste keer naar het zwembad gaat, is het dus een must om je kind vertrouwd te maken met de nieuwe omgeving.

Leren drijven

Als je kind begint te zwemmen, hoop je natuurlijk dat het niet kopje onder kan gaan. Daarom zal je jouw kind moeten leren drijven. Je legt je kind op zijn rug en laat het naar het plafond kijken met de benen gestrekt en de billen omhoog. In het begin mag je zeker nog ondersteuning bieden door je hand onder zijn rug of billen te leggen. Natuurlijk bouw je de ondersteuning steeds af… Ten slotte laat je jouw kind ook bewegen met zijn handen en benen. Zo leert het in elke houding drijven en zal je kind zich steeds veiliger voelen in het water. Daarnaast leer je het ook drijven op de buik en daarbij kun je jouw kind juist leren ademen. Voor de juiste ademhaling adem je boven water in door je mond. Bij het uitademen, blaas je de lucht onderwater uit via je mond of via je neus. Oefen de ademhaling zeer goed zodat je het later probleemloos zal gaan bij je kind. Leren zwemmen begint dus met de juiste ademhaling en door te blijven drijven!

Kind leren zwemmen

De eerste meters

Nadat je kind heeft leren drijven en juist ademen, is het klaar voor zijn eerste meters te zwemmen! Ga met je kind naar het diepere water en laat het naar je toe zwemmen. Is het nog wat te beangstigend om alleen te zwemmen? Geef je kind dan een poolstick (schuimrubber) zodat het drijven toch al vlot verloopt. Naarmate je kind meer gezwommen heeft, kan je de stick wegnemen… Je kind leren zwemmen was nog nooit zo eenvoudig!

Ben je zelf al fan van zwemmen en wil je graag beter trainen? Lees dan zeker onze blog zwemtraining voor beginners.

Zoek je nog zwemkledij voor jezelf en/of voor je kind? Breng dan snel een bezoekje aan een van de Sportarena-winkels in je buurt en begin aan de eerste zwemlessen in stijl!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten