hoe afslanken
Tips

Gezond afvallen in 3 stappen

Gezond afvallen is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe begin je er in godsnaam aan? Op het net vind je een hele resem wondermiddeltjes die je zogezegd de kilo’s van het lijf jagen. Maar kan dat wel, snel én gezond afvallen? Zijn er effectief wondermiddeltjes?

Helaas niet. Maar gelukkig hoef je geen complexe planning te maken. Keep it simple. Afvallen op een gezonde manier doe je op basis van drie tips: eten, bewegen en rusten. Te simpel om te geloven, zeg je? Hieronder lichten we de tips alvast even toe.

1. Eet beter

Eet meer. Ja, je leest het goed. Eet méér gezonde vetten, eiwitten en vezels uit zo veel mogelijk plantaardige bronnen. Dus: groenten, fruit, noten, zaden en brood of pasta rijk aan vezels. Pure ingrediënten.

Een tip: eet vaker kleinere porties. Op die manier geef je jouw lichaam voldoende kans om de nodige voedingsstoffen op te nemen. En het helpt enig hongergevoel te stillen!

“En mijn colaatje dan?” Als je wilt gezond afvallen, laat je dat maar beter achterwege. Dat soort suikers brengt weinig duurzame energie op (en het zijn er meestal toch te veel). Dus: schrap die kwaaie suikers in frisdranken en andere verwerkte voeding volledig uit je leven. Je bent er niets mee!

2. Beweeg beter

Een deel van die voedingsstoffen gebruik je om de gewone functies van je lichaam gaande te houden. Wat overblijft, is brandstof om te bewegen. Dat kan op twee manieren.

Plan je lichaamsbeweging in: gebruik een simpel, maar duidelijk sportschema (tips daarvoor vind je hier). Op die manier heb je een extra motiverende factor om te gaan sporten, hou je de variatie hoog én kun je beter je resultaten opvolgen.

Maar bewegen, da’s niet alleen drie keer per week joggen of zwemmen. Bewegen is ook een actieve levensstijl aanhouden. Een paar tips: neem vaker de trap (en liefst met een spurtje!), gebruik de fiets voor korte afstanden en sta regelmatig recht als je vaak neerzit.

Méér bewegen is goed. Maar béter bewegen is nog beter. De Oosterse wijsheid zegt dat al je energie, je “chi”, uit je buik moet komen. De wetenschap zegt ongeveer hetzelfde, maar met andere woorden: een goeie core stability voorkomt blessures en verbetert je (sport)prestaties. En wie beter sport, kan gezond afvallen.

Zorg er dus voor dat je romp (of: core) sterk is. Heb je dat voor elkaar, dan heb je al een grote stap gezet in de richting van beter bewegen!

hoe kan ik afslanken

3. Rust beter

Een goed uitgerust lichaam functioneert beter. Je voelt je goed in je vel. Je weert je beter tegen ziektes. Maar vooral: je herstelt je lichaam. En eigenlijk hoef je op dat moment alleen maar te niksen! Wel, zolang je dat niksen op de juiste manier doet.

Je lichaam voldoende rust gunnen betekent niet alleen voldoende spreiding voorzien in je sportschema. Het betekent ook goed slapen. Voldoende slapen.

Elke. Dag.

Ook in het weekend! Dat betekent … elke dag op hetzelfde uur in bed, en liefst ook op hetzelfde uur er weer uit. Zo leer je jouw lichaam een goede gewoonte aan. Op termijn slaap je ook efficiënter: je lichaam weet immers goed wanneer het tijd is om te gaan slapen en wordt op gelijk uur weer wakker.

Met een goede nachtrust zul je misschien niet rechtstreeks (gezond) afvallen, maar je blijft beter gemotiveerd om door te zetten met je nieuwe gezonde levensstijl.

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten