Hoe beginnen met sporten? 5 tips
Tips

Fitness-tips: helemaal fit in 5 stappen!

“Ik moet vaker bewegen!”. Makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe begin je daar in godsnaam mee? De basis van een gezonde levensstijl is uiteraard meer dan alleen sporten. Het begint bij goeie gewoontes. Welke gewoontes zijn dan zo belangrijk? Ontdek het hieronder met onze vijf fitness-tips!

1. Beweeg dagelijks

Wat? Elke dag sporten?! Jazeker. Je hoeft niet elke dag een marathon te lopen – dat hou je toch niet vol. Laat staan dat het een gezonde keuze is. Toch is het beter om je lichaamsbeweging te verspreiden over de hele week. Probeer elke dag minstens (!) een uurtje te bewegen. Daarom hoef je nog niet elke dag naar de sportschool te gaan. Ook thuis trainen kun je op verschillende manieren.

Enkele fitness-tips voor een actieve levensstijl:

  • Wees actief op het werk: neem de trap, loop eens een rondje en rek je regelmatig uit
  • Neem vaker de fiets voor korte afstanden
  • Kies actieve hobby’s: wandelen > tv kijken!

Zeker als je nog maar pas begint met sporten, is een rustige, gestage opbouw erg belangrijk. Met kleine veranderingen maak je jouw leven geleidelijk aan actiever. Op die manier kweek je een gewoonte.

2. Ga niet op dieet

Labels zijn nooit goed. Als je van bij het begin zegt: “Ik moet op dieet“, is de kans klein dat je het volhoudt. Hou het luchtig. Gooi niet plots je hele ‘maaltijdplan’ overhoop.

Begin met kleine aanpassingen in je voeding. Drink je bijvoorbeeld elke dag frisdrank? Las één of twee dagen in de week in wanneer je jouw vertrouwde suikerdrankje omruilt voor een fris glas water. Breid het aantal dagen geleidelijk aan uit. Met een beetje volharding zul je merken dat je op termijn je zin naar frisdrank helemaal verdwijnt!

Nu je meer beweegt, is het trouwens goed mogelijk dat je hongeriger wordt. Probeer die extra nood aan te vullen met gezonde, waardevolle voeding. Kies volkorengranen, een stuk fruit of een heerlijke, frisse salade in plaats van een zoveelste stuk chocolade of een handjevol snoepveters.

Tips voor gezonde sportvoeding

3. Hou van je bed

Voel je je de laatste tijd vaak moe? Duurt dat namiddagdipje nét iets langer dan gewoonlijk? Sportief leven is ook … regelmatig slapen. Zorg ervoor dat je elke nacht tussen de 7 à 9 uur slaapt. Voor de meesten onder ons betekent dat vaak een uurtje langer dan we gewend zijn.

Hoelang je precies nodig hebt, hangt af van persoon tot persoon. Probeer iedere avond op hetzelfde uur te gaan slapen … en op hetzelfde uur op te staan. Op die manier gun je jouw lichaam elke dag een gelijke hoeveelheid rusturen.

Over rust gesproken: geef ook je spieren de tijd zich te herstellen. Stel een sportschema op waarin je je spier(groepen) zo goed mogelijk afwisselt. Is maandag jouw geliefde ‘squat day’? Ga dan op dinsdag niet lopen. Geef je lichaam de kans om te ‘repareren’. Zo hou je het langer vol!

Rusten na sporten

4. Motiveren kun je leren

Over volhouden gesproken: zoek van bij het begin de balans tussen plezier en grenzen verleggen. Jezelf continu forceren en uitputten heeft geen zin – zeker niet als beginner.

Ga na wat je het liefste doet. Hou je van zwemmen? Go for it! Ga je liever lopen? Doen! Kies een sport of activiteit die bij je past, die je leuk vindt én waarmee je jezelf verbetert. Motivation is key!

Fitness-tips

5. Vraag om hulp

Twijfel je of je een oefening juist uitvoert? Vraag advies! Een personal trainer kan wonderen doen – zeker als je sportief leven nog in zijn kinderschoenen staat. Zo’n trainer geeft je aangepaste fitness-tips, leert je de juiste technieken en helpt je je grenzen opzoeken op basis van een uitgekiend plan.

Om je motivatie en fun-gehalte hoog te houden, kun je ook altijd met vrienden gaan trainen. Of nodig je collega uit om na de werkdag even te gaan lopen! Samen resultaten boeken is immers leuker dan alleen! Een beetje gezonde groepsdruk maakt bovendien de kans op falen kleiner.

Sportief leven is makkelijker dan je denkt! Een van de belangrijkste fitness-tips is om stapsgewijs te werk te gaan. Begin niet halsoverkop met een ingewikkeld trainingsplan dat je na twee weken opgeeft. Kweek de goeie gewoonte, vraag hulp waar nodig  – en na een tijdje kun je niet meer zonder!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten