core stability trainen
Tips

Vergeet sixpacks: core stability is het nieuwe sexy

De tijd van wasbordjes en v-lines is voorgoed voorbij. Wat je nu wilt, is core stability. Zie het als een meerwaarde voor je training. Om het even welke sport je doet, een sterke core heeft alleen maar voordelen.

En hoewel we er geen voorstander van zijn: ook als je niet sportief bent, zorg je best dat je core strak en stevig is. Maar waarom precies? En hoe begin je eraan? We sommen het hieronder even voor je op.

Wat is core stability?

Begrijp je nog niet goed wat je core precies inhoudt? Het antwoord kan simpel: je core omvat je buik, rug en billen. Maar daarvoor ben je wellicht niet hier. Waar je vroeger honderden sit-ups deed om een sixpack tevoorschijn te toveren, zou je het in feite een stuk breder moeten zien.

Je core of romp bestaat namelijk uit een (hopelijk) sterk samenhangsel van spieren, waaronder:

  • Buikspieren (ja, dat wasbordje)
  • Schuine buikspieren (de v-line)
  • Peesplaat op je onderrug (om je rug recht te houden)
  • Bilspieren (om je collega’s jaloers te maken)

core stability trainen

Waarom zou je core stability in godsnaam trainen?

Rugklachten vermijden: de nummer één reden waarom we met lage rugpijn te maken krijgen? Niet allemaal tegelijk! Een slechte houding? Het zit in de familie?

Je hoeft dit artikel niet aandachtig hebben gelezen. Het antwoord zit in de titel: een slechte core stability. Maar rugpijn is niet het enige wat je kunt verbeteren.

Dankzij een betere stabiliteit verlaag je je risico op andere blessures aanzienlijk. Ook kun je beter dagelijkse taken doen. En je presteert beter in om het even welke sport: van hardlopen en zwemmen tot tennissen en … schaken. Want een goede zithouding helpt je beter concentreren!

Hoe core stability trainen?

Om de vruchten ervan te plukken, train je jouw core stability minimaal twee keer 15 minuten per week, of als onderdeel van een work-out op lichaamsgewicht. Veel ruimte in je sportschema hoeft het dus niet in te nemen. En zoals bij alles: begin klein.

Hieronder vind je een lijstje met oefeningen voor jouw core stability training, geordend van makkelijk naar moeilijker:

Zoek je nog het juiste sportmateriaal voor je work-out? Ideaal! Kom zeker eens langs in de Sportarena-winkel in je buurt en vind het perfecte sportmateriaal voor jouw core stability-work-out!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten