voorkomen blaren
Tips, Verzorging en voeding

Blaren verzorgen: tips om pijnlijke voeten te verhelpen

Je kent het wel: na een aangename wandeling, loopsessie of work-out plof je neer op de sofa. Je trekt je schoenen uit, rolt de sokken van je voeten en bewondert een roodgloeiende blaar op je tenen. Of op je hielen. Of, tja, beide. Maar wat doe je eraan? Hoe kun je het best blaren verzorgen?

Een pijnlijk cadeautje na je work-out

Een blaar is een opeenhoping van vocht onder je opperhuid. Dat vocht is ofwel etter, pus of bloed. Een blaar krijg je door wrijving tussen je voetbeen, huid en schoenen. Het is een vervelende kwaal die elke sporter doormaakt. En precies daarom bestaan er tal van tips om ze te genezen – en uiteraard voorkomen.

In het beste geval is de blaar op je voet nog gesloten. Daarvoor geldt de gouden regel: niet openprikken wat niet hoeft. Probeer daarom je gesloten blaar zo goed mogelijk te beschermen. Het vochtbelletje zorgt er namelijk voor dat een nieuwe huidlaag makkelijk kan vormen. Als je kunt, laat je de blaar gewoon zo. Maar je zou geen diehard sporter zijn als je al denkt aan je volgende work-out.

Dan heb je de keuze: ofwel dek je de blaar voldoende af zodat ze niet openspringt, ofwel prik je ze open. In het laatste geval was je eerst de plek met water en milde zeep. Om de blaar open te prikken, gebruik je een steriele naald. Die kun je goedkoop bij elke apotheker krijgen – maar een kopspeld die je ontsmet met zuivere alcohol werkt minstens even goed. Prik de blaar open aan één zijkant en duw voorzichtig de vloeistof eruit. Daarna ontsmet je de blaar en dek je goed af.

Heb je er een lange sportsessie opzitten, dan bestaat de kans wel eens dat je een open blaar cadeau krijgt. Die blaren verzorgen doe je zoals een opengeprikte blaar. Dus wassen, ontsmetten en afdekken. Vervang de pleister na 24 uur en/of wanneer die vuil of nat is.

Blaren voorkomen met pleisters op risicoplekken

Blaren voorkomen in 1 2 3

Blaren verzorgen, goed en wel. Toch kun je ze beter voorkomen. De meeste sporters grijpen te laat in, wanneer de blaar al volledig gevormd is. Verzorgen doe je best al bij roodheid en een pijnlijk gevoel. Zo kun je langer (en beter!) sporten. Een aantal tips:

  • Kies de juiste schoenen. Als sporter geef je om je lichaam, en dus ook om je voeten. Koop een paar dat perfect past: niet te groot, maar ook niet te klein. Loop nieuwe schoenen geleidelijk in. Gebruik een goeie veterknoop die past bij de vorm van je voet.
  • Sokken zijn je vrienden. Investeer in degelijke (synthetische) sokken die absorberen. Die zijn wellicht wat duurder, maar je bespaart wel op blarenpleisters en pijnlijke voeten! Voor lange sessies kan het helpen om twee paar over elkaar te dragen. Zo hou je de wrijving tussen sok en sok – weg van je voeten.
  • Pleisters. Zowel tweedehuid- als blarenpleisters zijn ideaal om een gevoelige plek op je voet extra te beschermen.
  • Sprays tegen zweet, talkpoeder en andere cremes zijn erg populair. Maar gebruik ze met verstand: vaak werken ze slechts op korte termijn. Hetzelfde geldt voor taping.

Met deze tips kun je beter blaren verzorgen én voorkomen. Zo trek je met een gerust hart je sportschoenen weer aan. En kan je je concentreren op wat echt telt: jouw performance. Zoek je nog een paar comfortabele schoenen? Bezoek snel je dichtstbijzijnde Sportarena-winkel of neem een kijkje in de webshop!

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten