welke basketbal kiezen tips
Sportmateriaal

Welke basketbal kopen? 3 tips

Ah, basketbal. Niets gaat boven die bliksemsnelle fast break, die buzzer beater, … of gewoon de heerlijke, spannende teamplay tijdens de basketbaltraining en -wedstrijd. Dat kan alleen met de geschikte bal.¬†Basketballen zijn er in alle soorten, maten en kleuren. Welke basketbal kopen? We leggen het hieronder even uit.

1. Welke basketbalmaat kiezen?

De maat van de basketbal hangt af van je leeftijd (die van de speler). Het juiste formaat van basketbal ligt niet alleen beter in de hand, het laat ook de training of wedstrijd vlotter verlopen. Dat is vooral voor de kleinsten het allerbelangrijkste: zij maken immers een serieuze vooruitgang mee op korte tijd. De juiste basketbal kopen is dus een must!

Dus, welke basketbal kopen? Een opsomming van klein naar groot:

  • Maat 1: kinderen tussen 2 en 4 jaar
  • Maat 3: kinderen tussen 4 en 7 (U7)
  • Maat 5: junioren tot 11 jaar (U9 tot U11)
  • Maat 6: jongens tussen 11 en 12 (U13), meisjes vanaf 11 jaar en dames
  • Maat 7: jongens vanaf 13 en heren

welke basketbal kiezen tips

2. Welke basketbal kopen voor binnen of buiten?

Voor je een basketbal gaat uitkiezen, denk je best na waar je die zult gebruiken. Speel je binnen of buiten? De ondergrond is buiten vaak ruwer en durft al eens wat vuil achterlaten op de bal. Binnen is de vloer daarentegen gladder. De juiste basketbal kiezen, verzekert dat je bal niet te snel afslijt. Bovendien ligt het geschikte materiaal beter in de hand – en dat kan het verschil maken tijdens intense fast breaks!

3. De feel van echt leder of de levensduur van rubber?

Basketballen zijn er in verschillende materialen. Afhankelijk van de plaats waar je speelt, maar ook je voorkeur, speelfrequentie en budget spelen een rol. Welke basketbal kopen?

  • Leder: duurder, maar wel het comfortabelst en zachtst in de hand. Wordt zachter en gladder bij frequent gebruik. Enkel binnen te gebruiken.
  • Synthetisch of ‘nepleer’: voelt bijna als echt leder. Enig verschil: de structuur en zachtheid van de bal verandert minimaal doorheen het seizoen.
  • Rubber: goedkoper en daardoor ideaal voor beginners. Zulke ballen zijn zeer goeie ‘stuiteraars’ en kun je goed gebruiken op buitenpleinen.

Welke basketbal kopen? Met deze tips kom je al een eindje verder. Nog niet zeker? Kom eens langs in een Sportarena-winkel in je buurt. Onze medewerkers kiezen er samen met jou de ideale bal uit.

Vorige Volgende

Gerelateerde berichten